Het Essencio Contentmodel helpt je om je branding strategisch en relevant te maken voor je potentiële klanten. Het helpt je in je contentmarketing en in je design om efficiënte en doeltreffende content te creëren die tijdloos is. Zodat je informatie en inspiratie gaat delen die het leven van mensen verrijkt. Daardoor ontstaat er vertrouwen tussen jouw merk en je publiek, ofwel: tussen jouw bedrijf en (potentiële) klanten. En vertrouwen resulteert in verkoop van je diensten.
In een ander blog duiden we meer over de achtergrond van het Essencio Contentmodel en waarom dit model zo goed werkt. In dit blog nemen we je mee in de werking van het model. Je krijgt uitleg over de 3 fases en 6 stappen. Mét concrete voorbeelden, zodat je aan de slag kunt. Let op: het is een lang artikel 😉
En, we verklappen het vast… Er komt een Contentmodel-werkboek aan! Zodat je zelf nog praktischer aan de slag kunt met het creëren van je eigen strategische contentplan.
Het Essencio Contentmodel is een cirkel. Er zijn drie fases in het model, die uitgaan van het vinden, binden en activeren van (potentiële) klanten. Een (potentiële) klant kan de stappen chronologisch doorlopen, maar de ene persoon is sneller van vertrouwen dan de andere – dus het hoeft niet. Maar als je op alle fases relevante communicatie aanbiedt, dan heb je de allermeeste kans dat je een waardevolle vertrouwensband met (potentiële) klanten opbouwt.

Het Contentmodel helpt je om verschillende invalshoeken op voor jou relevante onderwerpen te vinden. Zo kun je in alles wat je communiceert over je bedrijf, zo relevant mogelijk zijn. En kunnen potentiële klanten, die écht bij jou passen, je vinden. En jij krijgt de klanten die jij zo graag verder helpt.
Het doel van het Contentmodel: zo relevant mogelijk communiceren, zodat potentiële klanten (die écht bij jou passen) je vinden en jij de klanten krijgt die je graag verder helpt.
Het model bestaat uit 6 stappen in 3 fases, benaderd vanuit klantperspectief én jouw bedrijfs/brandingperspectief.
Om het model beter te duiden, vind je bij iedere stap een voorbeeld.
Voorbeeld uitwerking Contentmodel naar praktische content
Stel: je hebt een boekwinkel en je verkoopt boeken. Je winkel is gespecialiseerd in boeken rondom zingeving. Dan is zingeving een mooi thema dat potentiële klanten verbindt aan de boekwinkel. Vanuit het onderwerp ‘zingeving’, doorlopen we het model.
Fase 1: KENNISMAKEN & VINDEN
Vanuit deze fase communiceer je als je graag wilt dat (nieuwe) klanten kennismaken met jouw bedrijf
- Stap 1: Welk probleem heeft jouw potentiële klant rondom dit onderwerp? Je potentiële klant zoekt naar informatie of inspiratie over dit thema.
- Vanuit deze stap beschrijf de aanleiding van de zoektocht van een potentiële klant. Wat is zijn/haar dilemma, waar zoekt hij een oplossing voor? Leef je in die mindset in en benoem en erken deze zoektocht. Het gaat hier niet om jouw producten of diensten, maar om informatie of inspiratie over een bepaald thema.
Voorbeeld: Iemand is op zoek naar een mooi boek over zingeving, omdat ze door de gehaaste maatschappij van tegenwoordig zich afvraagt of er niet ‘meer’ is?
Deze content kan de boekwinkel maken: Een blog op de website met daarin vijf passages uit de meest verkochte boeken die op verschillende manieren antwoord geven op de vraag: ‘Is er ‘meer’?’
- Stap 2: Wat zijn weerstanden van je potentiële klant, die hem/haar weerhouden om meer informatie over dit onderwerp te willen lezen?
- Vanuit deze stap ga je je inleven in de mogelijke weerstanden van je potentiële klant. Je benoemt en erkent deze weerstanden, om mee te bewegen met de lezer. Biedt je potentiële klant een informatieve of inspirerende oplossing.
Voorbeeld: De potentiële klant denkt dat ze te druk is om te lezen en er uiteindelijk toch geen tijd voor neemt.
Deze content kan de boekwinkel maken: Een blog op de website waarin de voordelen van lezen worden benoemd als manier om te onthaasten, onderbouwt vanuit wetenschappelijke bronnen.
Fase 2: VERBINDEN & INTERESSEREN
Vanuit deze fase communiceer je als je graag wilt dat (nieuwe) klanten zich met jouw bedrijf en missie verbinden
- Stap 3: Treed op als mentor, als oprechte helper. Waarom ben jij een expert in je vak? Laat je potentiële klanten jou als expert ontmoeten op dit onderwerp. In je producten/diensten, maar vooral het waarom ervan.
- Vanuit deze stap deel je jouw expertise, kennis en ervaring. Deel je concrete aanbod; hoe kun jij potentiële klanten verder helpen? Deel je werkwijze – er zijn meerdere mensen die doen wat jij doet, maar niemand doet het zoals jij het doet.
Voorbeeld: De potentiële klant wil weten waarom dit dé boekwinkel is waar ze haar boek over zingeving moet kopen?
Deze content kan de boekwinkel maken: Een blog of video op de website met een interview met de eigenaar, die vertelt waarom hij/zij gepassioneerd is over het thema zingeving, en daar boeken over verkoopt.
- Stap 4: Hoe onderscheid jij je van anderen? Mensen kunnen nog nét niet overtuigd zijn, en gaan jouw aanbod, maar ook je werkwijze, vergelijken met dat van je concurrenten. Onderscheid je van anderen, van je concurrenten én je contentconcurrenten.
- Vanuit deze stap deel je ervaringen en reviews van andere klanten, over het resultaat van jouw aanpak, werkwijze en/of product. Je kunt je klanten hier gerust om vragen. Licht de onderscheidende factoren van jouw bedrijf uit. Er zijn meerdere experts die over dezelfde thema’s delen als jij, en daarom heb je (content)concurrenten. Contentconcurrenten kunnen ook vakmedia of inspiratieplatforms zijn die over dezelfde onderwerpen kennis en informatie delen. Zoek daarom samenwerkingen met passende (vak)mediaplatforms op.
Voorbeeld: De potentiële klant zoekt online naar meer informatie of andere boeken over zingeving en ziet dat ze die goedkoper via Bol.com kan bestellen. Hoe overtuig je haar dat het loont om bij jouw boekwinkel het boek te kopen?
Deze content kan de boekwinkel maken: Reviews van andere klanten die boeken hebben gekocht met het thema ‘zingeving’ en daarin iets vertellen over de service in de winkel. Of een blog of video op de website, die laat zien dat er in de winkel állerlei inspirerende boeken en producten verkrijgbaar zijn die met het thema ‘zingeving’ te maken hebben: de verscheidenheid aan producten uitlichten.
Fase 3: VERTROUWEN & ACTIVEREN
Vanuit deze fase communiceer je als je ervoor wilt zorgen dat (nieuwe) klanten jouw bedrijf en jou als expert vertrouwen, en actief contact met je zoeken.
- Stap 5: De potentiële klant is overtuigd en voelt zich vertrouwd met jouw bedrijf. Hoe beloon jij het vertrouwen van je potentiële klanten? Mensen zijn overtuigd dat jij hét bedrijf bent waar ze de beste informatie/inspiratie (en daarmee producten/diensten) rondom dit onderwerp kunnen vinden. Ze staan ervoor open om ‘geactiveerd’ te worden. Let op: ze hebben in dit stadium dus nog geen producten of diensten aangeschaft. Ze hebben al wel vertrouwen in je. En dat is ontzettend waardevol!
- Vanuit deze stap beloon je het vertrouwen van je potentiële klant. Hoe ga jij om met mensen die jou vertrouwen? Het is waardevol om ze dichtbij te houden. Het is soms nog een behoorlijke stap voor mensen om echt klant te worden bij een bedrijf. Om daadwerkelijk een product te kopen of een dienst af te nemen. Beloon je potentiële klanten voor hun vertrouwen: waardeer ze, met oprechte aandacht of een klein cadeau. Tips:
-
- Bouw een e-maillijst op. Wanneer mensen zich inschrijven op je nieuwsbrief, ontvang je persoonlijke contactgegevens. En kun je blijvend met hen in contact treden. (Dat is veel persoonlijker dan een connectie op LinkedIn bijvoorbeeld.) Daardoor vergroot je de kans dat ze uiteindelijk echt klant bij je worden. En hopelijk ook vaker terugkomen.
- Om klanten te laten inschrijven op je nieuwsbrief, kun je ze een kortingscode aanbieden voor je product of dienst. Of – nog sympathieker – ze iets waardevols geven: unieke inspiratie of een mooie te downloaden poster.
Voorbeeld: De potentiële klant voelt zich vertrouwd met de boekwinkel en is bijna overtuigd dat ze een boek bij jouw boekwinkel gaat kopen.
Deze content kan de boekwinkel maken: Biedt je potentiële klant een kortingscode aan als ze zich inschrijft op je nieuwsbrief. Of vertel haar dat zij een zinvol cadeau (bijvoorbeeld een gratis cadeauboekje over zingeving) krijgt wanneer ze een boek koopt.
- Stap 6: De potentiële klant heeft vertrouwen in jou, en voelt zich verrijkt door de informatie en inspiratie die je biedt. Er ontstaat interesse in je product of dienst, en er wordt een connectie aangegaan om met je in contact te blijven. Connectie maken kan op verschillende manieren: de potentiële klant is klant geworden óf heeft zich aangemeld voor je nieuwsbrief, of volgt je op LinkedIn. Hoe verrijk jij je klanten, zodat ze (vaker) bij je terugkomen?
- Vanuit deze stap belicht je de verrijking van je klant. Je hebt het leven van iemand verrijkt, doordat jij hebt laten zien hét bedrijf te zijn waar ze de beste informatie/inspiratie (en daarmee producten/diensten) rondom dit onderwerp kunnen vinden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze nu een waardevolle klant of ambassadeur voor je worden. Beloon ze voor hun vertrouwen. Bouw aan blijvend contact, blijf je (potentiële) klanten boeien met relevante informatie – en doe af en toe iets extra’s (een spontaan telefoontje, een uurtje sparren). En zie erop toe dat ze met je in contact blijven. Nodig ze uit als je een event organiseert, of vraag of ze met je in contact blijven door je e-mail-nieuwsbrief of social media-kanalen te volgen.
Voorbeeld: De potentiële klant besluit over te gaan tot de aanschaf van het boek, en voelt zich verrijkt met dit waardevolle cadeau voor zichzelf.
Deze content kan de boekwinkel maken: Blijf in contact met de klant. Verstuur geregeld een nieuwsbrief, met waardevolle inspiratie, ook over aanverwante thema’s. Want mogelijk is er al een nieuwe onbewuste aanleiding (stap 1) over een ander onderwerp, bij de klant. En biedt je klant geregeld een mooi cadeau of fijne korting aan.
Tot slot – verrijkende tips voor je content
- Denk na over de vorm: ga je content delen in de vorm van blogs, video’s of bijvoorbeeld podcasts? Kies die vorm die het dichtste bij je ligt. Als je daar ritme in krijgt, kun je van daaruit gaan experimenteren met andere vormen.
- Denk en werk in formats. Formats geven structuur voor jezelf en herkenning voor je potentiële klanten.
- Maak logische koppelingen in je content. Een blog uit stap 2 kun je logisch aan laten sluiten op een pagina Over jou (stap 3). Een dienstenpagina (stap 3) kun je logisch aan laten sluiten op een review van een klant (stap 4) – en andersom. Maar ga ook variëren! Want mensen doorlopen het model niet altijd chronologisch. Een blog uit stap 1 of 2 kun je ook heel goed koppelen aan de inschrijving op je nieuwsbrief (stap 5/6). Laat je content in ieder geval niet doodlopen!
- Je klanten doorlopen de reis niet één keer, maar soms wel tien keer. Afhankelijk over hoeveel onderwerpen en thema’s jij informatie en inspiratie te delen hebt. Iemand die een coachingsgesprek bij jou boekt, kan een jaar later mogelijk geïnteresseerd zijn in een event dat je organiseert.
- Geef je korting, of geef je iets cadeau? Gooi je eigen waarde niet zomaar weg door kortingen te geven, je doet al gauw je product én je bedrijf tekort. Hoe betrouwbaar ben je als de één voor een habbekrats je training volgt en iemand anders de hoofdprijs betaalt? Bekijk of je mensen eerder iets extra’s kunt geven (een cadeau voelt veel sympathieker), dan te verleiden met korting.
- Blijf consequent bouwen aan vertrouwen. Laat je niet verleiden door snelle sales-trucs en kortetermijnresultaten. Een betrouwbaar bedrijf opzetten kost tijd, en is ook echt een proces, maar je zult merken dat het loont! In betekenisvol werk, waardevolle connecties met je klanten én omzet.
Leestip: In een ander blog lees je over de achtergrond van het Essencio Contentmodel en waarom dit model zo goed werkt.
Wil je op de hoogte blijven van deze blogserie én de ontwikkeling van het werkboek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Wil je op strategische wijze aan de slag met de totale branding van je bedrijf? Dus niet alleen relevante inhoud delen, maar ook een goede huisstijl, uitgebreide beeldbank en vindbare website? Bekijk dan ons uitgebreide Brandingpakket. Hierin starten we bij de essentie van je bedrijf, en van daaruit ontwikkelen we een logo, huisstijl, website en uitgebreide strategie voor de kanalen waarop je actief bent. Want goede branding geeft je bedrijf groei, stabiliteit, rust, verbinding en vertrouwen voor de toekomst.