In dit blog lees je allerlei voorbeelden van relevante content voor een psychologiepraktijk, passend bij de verschillende fases uit het Essencio Contentmodel. Want het is als ondernemer vaak behoorlijk zoeken naar nieuwe ideeën voor je content en marketing. Het Contentmodel geeft je eindeloze inspiratie. Of je nu diensten verkoopt (zoals coaching of in dit geval: therapie), of producten aanbiedt, via een webshop of een fysieke winkel. Door je marketing vanuit het Contentmodel uit te voeren, ontstaat er meer vertrouwen tussen jouw merk en je (potentiële) klanten. En vertrouwen resulteert in verkoop van je diensten.
Lees in dit blog de uitgebreide uitleg over het Essencio Contentmodel en de 6 verschillende stappen en 3 fases.
Voor relevante content-ideeën voor een psychologiepraktijk, is het allereerst van belang om de positionering van je praktijk scherp te definiëren. Voor de content-ideeën in dit blog gaan we uit van een psychologiepraktijk, gespecialiseerd in gezinnen met jonge kinderen. Bij iedere stap van het contentmodel, lees je eerst de behoefte van de potentiële klant. Daaronder vind je inspiratie voor contentideeën om deze klant te inspireren en/of informeren. Met als doel deze klant verder te helpen en vertrouwd te laten raken met je praktijk en je diensten.

FASE A – kennismaken en vinden
Vanuit deze fase communiceer je als je graag wilt dat meer nieuwe klanten kennismaken met jouw bedrijf.
STAP 1: AANLEIDING
Welk probleem heeft de potentiële klant rondom dit onderwerp? Hij of zij zoekt naar informatie of inspiratie over dit thema.
Mindset potentiële klant psychologiepraktijk: Ik word geprikkeld om op zoek te gaan naar informatie, zoals:
- Onze kinderen hebben problemen, en dat heeft grote impact op ons gezin.
- Mijn partner heeft een burn-out en de kinderen lijden eronder.
- Er was een miskraam in ons gezin, hoe geven we ruimte en aandacht aan dit verdriet, samen met de andere kinderen?
- Ons gezin loopt op eieren, omdat ons kind zoveel woede-aanvallen heeft.
Branding en marketing psychologiepraktijk: Prikkel en inspireer de (potentiële) klant met relevante informatie
- Een e-book op de website over gezinsdynamiek – hoe ieder individu met zijn/haar problemen onderdeel is van de dynamiek van het hele gezin.
- Een ervaringsverhaal delen van een gezin dat dit heeft meegemaakt – vanaf de burn-out tot aan het herstel.
- Een serie social posts ter erkenning van verdriet en gemis in een gezin. Bemoediging bieden, vanuit de impact voor het hele gezin.
- Een blog op de website met achtergrondinformatie over waar woede bij kinderen vandaan kan komen, en wat mogelijk kan helpen.
STAP 2: TEGENZIN
Wat zijn mogelijke weerstanden van je potentiële klant, die hem/haar weerhouden om meer informatie over dit onderwerp te willen lezen?
Mindset potentiële klant psychologiepraktijk: Ik ervaar weerstand of tegenzin om op zoek te gaan naar informatie
- Ik zie op tegen een nog heftigere periode dan nu als we hier als gezin mee aan de slag gaan.
- We zijn bang voor reacties van anderen, en wat we uitstralen naar buiten.
- Therapie kost veel tijd en geld.
- Ik wil wel, maar mijn partner niet.
Branding en marketing psychologiepraktijk: Prikkel en inspireer de (potentiële) klant met relevante informatie
- Een ervaringsverhaal van een gezin dat het spannend vond om in therapie te gaan, maar dit toch besloot te doen en hier sterker uitkwam.
- Een blog over het belang van opkomen voor je gezin, voor je kinderen, los van wat anderen denken.
- Een social post met een referentie van een andere ouder die deze weerstand ook had, maar toch besloot te investeren in haar gezin, en wat dit heeft opgeleverd.
- Een video waarin beide partners uit een gezin aan het woord komen over het belang van samen investeren in je gezin, waarbij ook één van de twee partners eerst niet wilde.
FASE B – verbinden en interesseren
Vanuit deze fase communiceer je als je graag wilt dat (nieuwe) klanten zich met jouw bedrijf en missie verbinden.
STAP 3: ONTMOETING
Treed op als mentor, als oprechte helper. Waarom ben jij een expert in je vak? En wat is je aanbod en werkwijze, en waarom is dat relevant?
Mindset potentiële klantpsychologiepraktijk: Ik ben op zoek naar iemand die me kan helpen. Wat maakt dat deze psychologiepraktijk het beste passend is bij ons gezin?
Ik bekijk op de website de Over-pagina en wil ontdekken of deze praktijk en de psychologen passen bij de waarden van ons gezin.
Branding en marketing psychologiepraktijk: Treed op als mentor, als oprechte helper
- Een video met een inkijkje in de psychologiepraktijk: psycholoog aan het woord over zijn/haar expertise en passie voor het vak, waarin genoemd wordt dat het gezin een belangrijk fundament is voor de toekomst van kinderen.
- Het aanbod voor gezinnen duidelijk uitleggen: waarom is de therapie van deze praktijk belangrijk? Hoe ziet de werkwijze eruit? Wat kun je van je psycholoog verwachten? Wat zijn ervaringen van andere gezinnen met de therapie?
- Een toegankelijke pagina over de praktijk: wie zijn de psychologen? Wat is hun achtergrond en expertise? Wat is hun persoonlijke missie? En wat zeggen andere gezinnen over hun werkwijze?
STAP 4: VERGELIJKING
Hoe onderscheid jij je van anderen? Mensen kunnen nog nét niet overtuigd zijn, en gaan jouw aanbod, maar ook je werkwijze, vergelijken met dat van je concurrenten. Onderscheid je van anderen, van je directe concurrenten én je contentconcurrenten.
Mindset potentiële klant psychologiepraktijk: Is deze mentor te vertrouwen? Wat zeggen anderen?
Ik zoek online naar andere psychologiepraktijken in de buurt. Is er een praktijk dichter bij ons huis? Zijn er andere praktijken met dit aanbod? Waarom zou ik deze praktijk vertrouwen?
Branding en marketing psychologiepraktijk: Onderscheid je van anderen, van je concurrenten én je contentconcurrenten
- Reviews en verhalen delen van andere gezinnen die therapie hebben gevolgd. Daarbij ligt de focus op het onderscheidende vermogen. Bijvoorbeeld in het kijken naar het hele gezin, in plaats van een individueel traject.Benoem wat dit de gezinnen oplevert.
- Lokale experts, zoals huisartsenpraktijken of een medisch centrum, kunnen ook verwijzingen bieden naar deze psychologiepraktijk.
FASE C – vertrouwen en activeren
Vanuit deze fase communiceer je als je ervoor wilt zorgen dat (nieuwe) klanten jouw bedrijf en jou als expert vertrouwen, en actief contact met je zoeken.
STAP 5: BELONING
De potentiële klant is overtuigd en voelt zich vertrouwd met jouw bedrijf. Hoe beloon jij het vertrouwen van je potentiële klanten? Mensen zijn overtuigd dat jij hét bedrijf bent waar ze de beste informatie/inspiratie (en daarmee producten/diensten) rondom dit onderwerp kunnen vinden. Ze staan ervoor open om ‘geactiveerd’ te worden. Dat kan in de aanschaf van een product of dienst, maar dat hóeft niet. Het belangrijkste voor nu: ze hebben vertrouwen in je. En dat is ontzettend waardevol!
Mindset potentiële klantpsychologiepraktijk: Ik waardeer de informatie/inspiratie van dit merk
- Ik ga deze praktijk volgen op Instagram en LinkedIn.
- Ik schrijf me in op de nieuwsbrief van deze praktijk om op de hoogte te blijven.
- Ik neem contact op met deze praktijk voor meer informatie.
- Ik meld ons gezin aan voor therapie.
Branding en marketing psychologiepraktijk: Waardeer het vertrouwen van je (potentiële) klant
- Inspireer huidige en nieuwe volgers met interessante tips en verhalen van andere gezinnen.
- Bedank een nieuwe abonnee met een korte, persoonlijke mail.
- Bedank dit gezin hartelijk voor het contact opnemen en sta open voor hun vragen.
- Bedank en waardeer het vertrouwen van dit gezin voor deze moedige stap.
STAP 6: VERRIJKING
De potentiële klant heeft vertrouwen in jou, en voelt zich verrijkt door de informatie en inspiratie die je biedt. Er ontstaat interesse in je product of dienst, en er wordt een connectie aangegaan om met je in contact te blijven. Connectie maken kan op verschillende manieren: de potentiële klant is klant geworden óf heeft zich aangemeld voor je nieuwsbrief, of volgt je op LinkedIn. Hoe verrijk jij je klanten, zodat ze (vaker) bij je terugkomen?
Mindset klant psychologiepraktijk: Ik heb iets met de informatie van dit merk gedaan, zoals:
- Ons gezin wil een therapietraject aangaan.
- Ik deel een interessante Instagram-post van de psychologiepraktijk in mijn stories.
- Ik schrijf een referentie na afloop van het therapietraject.
- Ik beveel de praktijk aan bij andere gezinnen in mijn omgeving.
Branding en marketing psychologiepraktijk: Ga een blijvende connectie aan met je (potentiële) klant
- Bedank voor het vertrouwen en de moed om in therapie te gaan. Zorgvuldig begeleiden van het gezin. Na afloop bemoedigen met een cadeau, bijvoorbeeld een notitieboek, voor het verzamelen van mooie gezinsherinneringen.
- Stuur een persoonlijk bericht om te bedanken voor het delen.
- Bedank voor de referentie en blijf inspireren met tips en verhalen via de nieuwsbrief.
- Bedank voor de aanbeveling en blijf interesse tonen in de ontwikkelingen van het gezin.
Hopelijk heb je door dit blog nieuwe ideeën opgedaan voor relevante content voor je praktijk. Wil je uitgebreider geïnspireerd raken om je marketing vanuit het Contentmodel toe te passen? Ontdek dan ons werkboek ‘Meer klanten zonder roeptoeteren’ dat je helpt meer relevante content te ontwikkelen, en je praktijk te positioneren vanuit verbinding en vertrouwen.