Tips en checklist voor het maken van sterke social media-posts

Creëer posts die aandacht waard zijn, voor Instagram, Facebook en LinkedIn

Social media zijn handige gratis kanalen om mensen te bereiken met je boodschap. Veel ondernemers en organisaties maken daarom dankbaar gebruik van deze kanalen. Maar het aantal gebruikers en de hoeveelheid content op platformen als Instagram, Facebook en LinkedIn blijft stijgen. En het bereik van berichten neemt daardoor verder af. Hoe vallen jouw posts nog op in die eindeloze informatiestroom? In dit blog lees je allerlei tips en inspiratie voor het maken van je volgende sterke social media-post voor Instagram, Facebook of LinkedIn.

Om te beginnen: de platformen Instagram, Facebook en LinkedIn zijn verschillend. Instagram is visueler ingericht, LinkedIn meer zakelijk. Maar je kunt als ondernemer of organisatie deze kanalen prima op gelijke manier inzetten. Tenslotte heb je één merk neer te zetten, vanuit één merkstrategie. Daarom gaan we voor deze kanalen uit van eenzelfde opbouw voor social media-berichten, voor zowel Instagram, Facebook als LinkedIn. (Dat scheelt je ook in tijd!)

In dit blog nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

Hoe vaak moet je als bedrijf posten op social media?

Om maar met een veelgestelde vraag van onze klanten te beginnen: hoe vaak moet je als bedrijf posten op Instagram of LinkedIn? Het opbouwen van een netwerk aan potentiële klanten heeft tijd nodig, geduld, en doorzettingsvermogen. En je inspanningen moeten in verhouding staan tot het resultaat.

We zien het bij ondernemers vaak stranden.. Vol goede moed beginnen ze met iedere dag een social post, iedere week een blog en iedere maand een nieuwsbrief. Maar vaak is dat niet consistent vol te houden. Niet omdat het niets oplevert aan klanten, maar omdat het ze zelf teveel tijd kost. En dan verlies je al gauw je goede moed.

Daarom is ons advies: bepaal eerst je ritme, daarna de relevante inhoud van je post, en daarna pas de vorm (post, Reel, video, story, carrousel-post o.i.d.).

Qua keuze voor een ritme adviseren we vaak: kies voor een realistisch ritme. Kiés in ieder geval een ritme. En houd vol – ook als het even tegenzit.

Wij creëren en publiceren zelf gemiddeld 2 posts per week. Veel van onze klanten schommelen daar ook wat omheen, sommige zijn wat actiever en posten 3-4 keer per week, sommigen delen 1 keer per week een post. Maar de klanten die al jarenlang consistent posten en zichtbaar zijn (vaak aanvullend met een nieuwsbrief), zijn ook degenen die al jarenlang consistent groeien in merkbekendheid en goede omzet draaien.

Inleven in je potentiële klant bij het maken van een social media-post

In onze marketing streven we naar relatie-opbouw met mensen. We willen onze potentiële klanten graag verbinden aan ons bedrijf voor langere tijd. Dat lukt niet wanneer je alleen informatie deelt over je producten of diensten. Je hebt je in te leven in de belevingswereld van je potentiële klant. Vraag je daarom af: welke content wil mijn klant lezen, kijken of beluisteren? Dat kun je praktisch doen door een van deze 6 invalshoeken te kiezen:

 1. Het verlangen/de behoefte van je klant beschrijven
 2. De tegenzin/weerstanden beschrijven
 3. Jouw rol als mentor: je expertise en verhaal delen
 4. Praktisch: je aanbod benoemen (vanuit mindset klant)
 5. Reviews van klanten delen
 6. De verrijking van klanten delen door samenwerking met jou

In ons werkboek ‘Meer klanten zonder roeptoeteren’ lees je alles over deze 6 invalshoeken. Ook is het belangrijk om een post niet ‘dood’ laten lopen, maar aan het einde uit te nodigen tot (inter)actie.

Tips voor goede openingszinnen voor je social media-post

Jouw bericht verschijnt tussen talloze andere berichten op iemands feed. Hoe pak je de aandacht met jouw bericht? Een social media-post kun je het beste starten met een signaalwoord. Wanneer je een signaalwoord gebruikt in de eerste twee zinnen van je post, dan is de kans heel groot dat mensen klikken op ‘meer weergeven’ en je hele post lezen. Een signaalwoord geeft je brein een seintje dat er een verband is tussen de zin die je leest en de zin die daarop volgt. Probeer maar eens een bericht te beginnen met:

 • Zo…
 • Maar…
 • Als…
 • Dit…
 • Toch…

Ook een vraag zet je brein aan tot nadenken. Begin een bericht bijvoorbeeld met:

 • Welke…?
 • Hoe…?
 • Waarom…?
 • Wanneer…?
 • Wie…?

Ons brein reageert alert (vaak onbewust) op deze signaalwoorden en vragen.

Gebruik van storytelling in je social media-posts

Een verhaal verbindt kennis en feiten aan gevoel en emotie. Verhalen kunnen saaie informatie levendig maken. Door verhalen te vertellen, breng je ook emotie mee in je berichten. Dat raakt, inspireert of emotioneert mensen. Dit zijn ideeën om storytelling toe te passen in je social media-posts:

• Begin een tekst vanuit jezelf: Gisteren was ik…
• Begin een tekst met de naam van iemand anders: Bart is verdrietig…
• Begin een tekst met een omschrijving: Zijn schoenen waren nat van de regen…
• Begin een tekst met een gesproken zin: “Ze huilt de hele nacht, ik word er gek van!”
• Begin een tekst met een conclusie: Jammer dat de koningin er niet bij was.

Essencio Brands - marketing contentmarketing tips Tips en checklist voor het maken van sterke social media-posts inspiratie Instagram feed .

Tips voor foto’s en beelden bij sterke social media-posts

Mensen zijn graag in contact met andere mensen, dus een foto van een persoon spreekt mensen altijd aan. Het geeft het gevoel van persoonlijk contact. Als ondernemer kun je zelf op de foto staan en als organisatie kun je je teamleden regelmatig laten zien. Maar we zien soms bij ondernemers dat ze hierin wat doorslaan en alleen maar foto’s van zichzelf plaatsen. Afwisseling is het meest krachtig, is onze visie. Denk aan: foto’s van jezelf én foto’s die iets van je werk laten zien én foto’s met een metafoor in de kleuren van je huisstijl. Je kunt ook grafische beelden of illustraties delen. (Zie ter inspiratie de foto hierboven.)

Het belangrijkste is dat het beeld goed aansluit bij je huisstijl en je boodschap. Stel, je schrijft een social post over een gele bloem. Heb je geel in je huisstijl? Dan kun je een foto van een gele bloem erbij zoeken. Bestaat je huisstijl alleen uit blauw, bruin en beige? Een foto in beige/bruin-tint met een veld bloemen erop, past dan ook prima.

Wanneer je een rijke huisstijl hebt (met meerdere fonts, een vormentaal en kleurenpalet) kun je bijvoorbeeld in Canva mooi afwisselen tussen verschillende sjablonen voor social media.

Tips voor afwisseling in foto’s en beelden:
• Maak gebruik van contrasten, wissel lichte en donkere foto’s om en om af.
• Wissel ingezoomde detailfoto’s af met uitgezoomde overzichtsfoto’s.
• Wissel foto’s af met grafische beelden (zoals een grafische quote als foto)

Op den duur herkent je publiek je ‘beeldtaal’, zelfs als er geen logo op je foto staat. In deze highlight op Instagram vind je allerlei voorbeelden van klanten van ons.

Qua formaat hanteren wij tegenwoordig een 4:5-beeldverhouding voor onze foto’s op social media. Deze verhouding komt op Instagram, Facebook en LinkedIn mooi uit, en sluit aan bij het steeds vaker mobiel (staand) gebruik van deze platformen.

Gebruik van hashtags onder je bericht

Om het bereik van je posts op social media te vergroten, kun je hashtags onderaan je bericht toevoegen door het #-teken te gebruiken. Hoe weet je wat de juiste hashtags voor jouw bedrijf zijn? Probeer je te verplaatsen in de mindset van je klant. Handig om even op onderzoek uit te gaan, op het kanaal dat jij graag inzet, zoals Instagram of LinkedIn. Daar kun je zien hoe vaak een hashtag door anderen wordt geplaatst.

Typ in het zoekveld de woorden die jij zou gebruiken als jij jouw klant was. De hashtags komen dan vanzelf naar voren. Worden ze nauwelijks gebruikt? Laat ze dan achterwege. Is het een hashtag die over de miljoen zoekresultaten geeft? Dan zal het een internationale term zijn en daartussen zul jij nauwelijks opvallen. Ga voor de middenweg en gebruik hashtags die regelmatig voorkomen. Check steeksproefsgewijs of ze gebruikt worden door de mensen die jij als klant voor ogen hebt. En: heb je een Nederlandse doelgroep, gebruik dan ook vooral Nederlandse woorden.

Het beste publicatiemoment is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt.

Wanneer is het beste moment om te posten op social media?

Hoe bepaal je wanneer het meest geschikte moment is voor je social media-post? Wij geloven sterk in het logisch beredeneren. Voor het ‘beste publicatiemoment’ valt dit te zeggen:

• Het beste publicatiemoment is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt. Denk vooral na wanneer jouw klanten op social media actief zijn én bereid zijn om over jouw bedrijf te lezen. Als restaurant of horecazaak, is het logisch om in de weekenden actief te publiceren, en in de loop van de middag, in plaats van op maandagochtend ’s ochtends vroeg als de meeste mensen op weg zijn naar school of werk.

• Richt je je op bedrijven, ondernemers of professionals? Dan zijn de dinsdag, woensdag en donderdag de beste publicatiedagen.

• Publiceer je in de ochtend, dan heeft een bericht de kans om gedurende de dag opgepikt te worden. Laat in de avond is een minder handig tijdstip, vlak voor iedereen gaat slapen.

Checklist: zo maak je een goede post op social media

 • Kies een zichtbaarheidsritme dat je vol kunt houden.
 • Kies het onderwerp uit één van de 6 invalshoeken bovenaan dit blog.
 • Schrijf een eerste zin die prikkelt.
 • Neem de lezer met storytelling mee je bericht in.
 • Gebruikt enters tussen de regels voor de leesbaarheid.
 • Kiest een foto die past bij je branding.
 • Kies passende hashtags bij het onderwerp.
 • Bepaal een logische publicatiedatum (wanneer staat jouw doelgroep ervoor open dit te lezen?).
 • Publiceren maar!

En krijg je na al deze inspanningen ‘slechts’ twee likes op je bericht? Lees dan dit blog. 

Wil je meer leren over eerlijke marketing en professionele branding van je bedrijf? Ontdek het praktische werkboek ‘Meer klanten zonder roeptoeteren’

Vaker dit soort inspiratie en praktische tips ontvangen? Schrijf je, net als ruim 350 andere ondernemers, in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Grote verandering bij Essencio – Margreet alleen verder.
Branding en strategie

Durf ik dit echt?

Grote verandering bij Essencio Deze maand, april 2024, ben ik precies 20 jaar ondernemer van een creatief bureau. Gestart in 2004, ...
Essencio_Brands_voorbeelden mooie websites professioneel stijlvol kernwaarden essentie branding website design
Branding en strategie

5x voorbeelden voor een nieuwe mooie, professionele website

De website van je bedrijf is het hart van je merk Je bent op zoek naar een nieuwe website die professioneel en ...
EssencioBrands Portfolio concept fotografie boekje print uitgave conceptontwikkeling ruimte rust stilte overzicht schiermonnikoog opening
Design

Bezinning, rust en ruimte – fotografie, concept en ontwerp

Oneindige ruimte op Schiermonnikoog als concept voor geprinte kalender In de oneindige ruimte en helemaal alleen. Met een prachtige missie en ...

Op deze website gebruiken we functionele cookies. Hier lees je ons privacybeleid.