Jouw bedrijf of organisatie verdient het om gezien te worden door de mensen die jij wilt helpen. Maar in het snel veranderende medialandschap is het moeilijk om aandacht te krijgen. Mensen worden overspoeld met informatie en kiezen daardoor kritisch aan wie en wat ze hun aandacht besteden. Hoe krijg jij het voor elkaar dat mensen zich aan jouw organisatie en missie verbinden? Door te communiceren vanuit een sterk merkverhaal, en gebruik te maken van storytelling.
Mensen worden steeds kritischer en nemen niet alle informatie die ze lezen voor waar aan. Was vroeger eenrichtingsverkeer heel normaal (je zond een reclame uit op tv of plaatste een advertentie in de krant), tegenwoordig hebben mensen zelf in handen welke kanalen ze volgen en van welke merken ze informatie lezen, bekijken of beluisteren.
Wanneer is een merk interessant?
Dat ervaar ik zelf ook. Ik bepaal heel kritisch welk merk ik in mijn ‘informatiebubbel’ toelaat. Een merk moet heel wat moeite doen om mij voor zich te winnen. Dat geldt voor producten (van kleding tot dagelijkse boodschappen), dat geldt voor diensten (van de kapper tot de verzekering) en voor non-profit-organisaties (van de gemeente tot goede doelen).
Er zijn talloze ‘mooie merken’, maar 99% van de tijd voel ik me niet zó betrokken dat ik direct iets van een merk aanschaf of me zelfs maar inschrijf op een nieuwsbrief. Een merk moet bij me passen, kwaliteit bieden, betrouwbaar en eerlijk zijn, en qua uitstraling aanspreken.
Herkenbaar?
Dus hoe krijg jij het wél voor elkaar dat jouw potentiële klanten jouw bedrijf, jouw merk, omarmen? Daar is een merkverhaal heel handig voor. Want de merken die veel mensen aan zich weten te binden, zijn de merken die aansprekende verhalen delen.
Waarom is een merkverhaal zo waardevol?
Sinds mensenheugenis delen we als mensen verhalen met elkaar. Van Bijbelverhalen tot Disney-films; het is wetenschappelijk bewezen dat verhalen beter worden onthouden dan kale feiten en cijfers. Dat is de kracht van storytelling.
Dat komt doordat een verhaal je beide hersenhelften activeert. Daardoor wordt kennis aan gevoel gekoppeld. Je leest of ziet dus niet alleen een verhaal, maar je kunt het ook echt ervaren. En daardoor makkelijker onthouden en delen. Dat is precies wat je met jouw merk wilt; dat mensen je producten en/of diensten onthouden, en ze met anderen delen. Omdat ze vertrouwen in je hebben.
Een merkverhaal koppelt kennis óver je bedrijf aan het gevoel dat je klanten ván jouw bedrijf hebben.
Helpt een merkverhaal je naar snel succes? Nee. Maar het helpt je wel langdurig voor je positionering. Een sterk merkverhaal maakt voor jezelf én je potentiële klanten duidelijk wie je bent, wat je doet, hoe je dat doet en waarom je doet wat je doet. Al deze informatie is nodig om betrouwbaar gevonden te worden. Echte waarde voor je bedrijf, zit in betrouwbare relaties met je klanten. Een merkverhaal helpt je om lange, waardevolle klantverbindingen aan te gaan.
Als je van de cijfers bent; Frederick F. Reichheld beschreef in zijn boek The Loyalty Effect dat je, als je 5 procent meer klanten weet te behouden, je winst kunt verhogen met 25 tot 92 procent. Daar kan een merkverhaal dus zéker aan bijdragen! Veel merken focussen teveel op resultaat op korte termijn: wat levert een merkverhaal me nu op? Een merkverhaal heeft tijd nodig om verspreid te worden, onthouden te worden en gedeeld te worden.
Voorbeelden van een sterk merkverhaal vanuit storytelling
Hoe doen andere merken dit? Een paar voorbeelden:
Tony Chocolonely
Naast lekkere chocolade, creatieve smaken en een herkenbare branding, maakt juist het verhaal van Tony Chocolonely dit merk tot een sterk merk. 100% slaafvrije chocola, is hun missie. Die missie hebben ze letterlijk vertaald naar een merkverhaal in de vorm van de film TONY.
TONY vertelt het verhaal over het ontstaan van Tony’s Chocolonely. Hoe journalisten van de Keuringsdienst van Waarde erachter kwamen dat het flink mis is in de cacao-industrie. Dat er kindslaven werken op de cacaoplantages, dat chocolade-eters zich daar totaal niet bewust van zijn en dat chocolademakers hier geen verantwoordelijkheid voor voelen en nemen. De journalisten vinden dat het anders moet. En dat is de start én nog steeds de mindset van Tony’s Chocolonely.
Skandinavisk
Nog een prachtig voorbeeld van een merk met een sterk merkverhaal is Skandinavisk. Lees en beleef mee…
“Imagine a great land hidden at the end of a long rocky track. A land populated by silent forests, silvery lakes, secluded islands and mountains of snow. Where nature dominates and seasons dictate. (…)
Romantic? Idealistic? We think not. It’s genuine. And it’s something everyone should experience.”
Vanuit deze essentie biedt Skandinavisk producten aan die je dit laten ervaren in geur en gevoel: geurkaarsen, parfums en verzorgingsproducten. Voel je hoe je door het verhaal meegenomen wordt in hun missie? Tegelijkertijd beschrijven ze waar hun content over gaat. Het verhaal van Skandinavisk en de emoties die het oproept, ervaar je op al hun kanalen: van social media tot aan de verpakking van hun geurkaarsen. Bekijk hier de website.
Wat is jouw merkverhaal?
Een sterk merkverhaal helpt je bedrijf of organisatie verder. Ik geloof zelfs dat het de enige manier is om niet afgewezen te worden in de informatiebubbel van mensen. Van binnenuit maakt het de missie van je bedrijf duidelijk, voor jezelf en mensen met wie je werkt. Het is het vertrekpunt van je content, van al je communicatie en marketing. En van buitenaf maakt het mensen duidelijk waar je voor staat.
Een helder en doordacht merkverhaal raakt mensen met emoties en laat de essentie van jouw merk zien. Zo kom je niet alleen in het hoofd, maar ook in het hart van mensen. Het maakt je merk transparanter, persoonlijker en meer betrokken met je publiek.
Zo’n merk is aandacht waard.
In dit blog beschrijven we de ingrediënten van een sterk merkverhaal.
Wil je het merkverhaal van jouw bedrijf of organisatie ontdekken? Wij zien een merkverhaal als een onmisbaar strategisch onderdeel van je totale branding. Hier lees je meer over onze visie op branding.