Waarom een bedrijfsnieuwsbrief wél werkt – en tips om een goede nieuwsbrief te maken

Nieuwsbrieven, het lijkt inmiddels wel het meest gehate middel om als ondernemer in te zetten, mogen we onze klanten geloven. Hun reactie op onze suggestie voor een nieuwsbrief is vaak: ‘Nee, ik geloof niet meer in nieuwsbrieven’. Begrijpelijk, want je krijgt er waarschijnlijk méér dan genoeg. Je leest ze zelf amper, kreeg op eerdere nieuwsbrieven nauwelijks respons, en denkt dat dat ook voor jouw (potentiële) klanten geldt. Maar er is zoveel meer over te zeggen. Nieuwsbrieven kunnen een prachtig middel voor je zijn – en hoeven niet veel tijd te kosten – míts goed toegepast.

Welke nieuwsbrieven lees jij graag? Je herkent het vast dat je dagelijks meer dan genoeg mails binnenkrijgt. Zelf lezen we alleen de nieuwsbrieven die ons relevante informatie brengen. Op de overige schrijven we ons gauw weer uit. Maar: de nieuwsbrieven die we lezen, lezen we graag. Die spreken ons aan in inhoud én stijl.

Wat is dan een goede nieuwsbrief, hoe goed werkt het, en hoe kun je die zelf maken? Dat lees je in dit blog. We delen graag argumenten en tips met je om aan de slag te gaan met het maken van waardevolle bedrijfsnieuwsbrief.

Want sta je er bij stil dat een nieuwsbriefabonnee veel waardevoller is voor je bedrijf dan een LinkedIn-volger?

Laat je meenemen in de volgende onderwerpen:

Ons openingspercentage ligt bijna 50% hoger dan gemiddeld. Gemiddeld klikken onze nieuwsbrieflezer ruim 4 keer zo vaak naar onze website.

Dat het werkt, volgens onze nieuwsbrief-statistieken

We snappen dat je je afvraagt waarom een nieuwsbrief nog goed werkt. Daarom eerst eens wat cijfers over dát een nieuwsbrief werkt. Als in: lezen mensen echt nog bedrijfsmails en nieuwsbrieven? En klikken ze in een e-mail dan wel op een link naar je website bijvoorbeeld?

In dit overzicht kun je zien wat de gemiddelde resultaten voor een nieuwsbrief in jouw branche zijn. Qua percentage van de ontvangers dat de nieuwsbrief opent, en qua percentage van de lezers dat doorklikt, bijvoorbeeld naar je website. Ook onze klanten kunnen zo hun resultaten vergelijken in hun eigen branche.

Veel nieuwsbrieven die wij voorbij zien komen, zijn korte (óf erg lange) e-mails met tekst, en weinig sfeer en beeld. Wij pakken dat bewust anders aan. Hoe we dat doen, lees je verderop. Eerst even de statistieken van de nieuwsbrieven die wij mee hebben helpen opzetten.

Practice what you preach – laten we eerst onze nieuwsbrief als voorbeeld nemen. Het gemiddelde percentage voor onze branche qua openingen is 21,39%. Het gemiddelde percentage openingen van onze nieuwsbrief is 44,7%

Het gemiddelde klikpercentage in onze branche is 2,66%. Ons gemiddelde klikpercentage: 10,6%

Ons openingspercentage ligt ruim 20% hoger dan gemiddeld. En gemiddeld klikken onze nieuwsbrieflezer ruim 4 keer zo vaak naar onze website. Deze cijfers delen we niet op basis van één nieuwsbrief, maar dit zijn gemiddelde data na twee jaar consequent iedere maand een inhoudelijke nieuwsbrief versturen, die qua design helemaal past bij onze branding.

Ook bij onze klanten, zoals boerderij de Kleine WildenbergLinda van ’t Land en Samantha Maes, zien we soortgelijke cijfers. Soms zelfs met een nog hoger openingsgemiddelde! Dat betekent een betrokken netwerk aan lezers (en potentiële klanten).

Hoe we dit voor elkaar krijgen? Het belangrijkste is de mate van relevantie. Dat de inhoud en de stijl echt kloppen met elkaar.

Tips: zo maak je een goede nieuwsbrief die mensen graag lezen

Allereerst deze vraag aan je: wat is jouw doel met je nieuwsbrief? Wil je het gebruiken als verkooptool, met het laatste nieuws en promotie van je producten of diensten?

We dagen je graag uit: zie je nieuwsbrief niet als directe verkooptoop, maar als een online mini-magazine. Want niemand zit te wachten op reclame. Kijk ter inspiratie naar de media: als je een bepaald magazine leuk vindt, koop je dat vaker. Vanwege de inhoud – niet vanwege de advertenties. Je nieuwsbrief is een ideale tool om te bouwen aan relaties met mensen, aan verbinding en vertrouwen.

“Door een waardevolle nieuwsbrief te sturen blijf ik top-of-mind bij mijn lezers.” – Marjon Bohré

• Om vertrouwen op te bouwen, is frequent contact van waardevolle informatie-uitwisseling nodig. Je kunt daar LinkedIn of Instagram voor inzetten, maar besef dat social media heel vluchtig is. De posts van jouw bedrijf staan tussen die van allerlei andere mensen en bedrijven.

Terwijl iemand die zich inschrijft op je nieuwsbrief jou de mogelijkheid biedt voor 1 op 1-aandacht. Een contactmoment via een nieuwsbrief is intensiever dan een post via social media. Uit onderzoek blijkt dat een e-mail 40% vaker tot verkoop leidt dan een social post. Een nieuwsbriefabonnee is veel waardevoller dan een LinkedIn-volger.

• Deel relevante content in je nieuwsbrief, die mensen helpt, inspireert of amuseert. Deel niet klakkeloos je producten/diensten. Denk vanuit het resultaat voor je lezers (wat hebben zíj eraan?), en vanuit de missie die je hebt. Want als er vertrouwen is, dan komt die verkoop vanzelf.

Het doel van je nieuwsbrief moet zijn: vertrouwen opbouwen. Niet: ik wil nú verkopen (= korte termijn), maar: bouwen aan langetermijnrelaties. Die zijn veel waardevoller – in betekenis én omzet.

• Hoe help jij iemand in het proces om klant bij jou te worden? Hoe zorg jij dat je jouw doelgroep (of publiek) vindt, bindt én activeert om in contact te komen (en blijven) met jou? Een nieuwsbrief is een goed middel voor activatie van je doelgroep. En voor het vasthouden en verbinden van je doelgroep aan jouw merk.

• Wanneer heeft een nieuwsbrief effect? Hoe vaak moet je een nieuwsbrief versturen? Logische vragen die we geregeld krijgen. Wij staan voor eerlijk ondernemen, zonder marketingmanipulatie en salestrucs. Dat begint bij je mindset. Onze mindset is niet: wij willen nú verkopen (= korte termijn), maar onze mindset is: we bouwen aan vertrouwen met mensen, omdat we een missie te verwezenlijken hebben, en daarom willen we bouwen aan langetermijnrelaties. Die zijn veel waardevoller – in betekenis én omzet.

Over het effect van nieuwsbrieven: mensen hebben gemiddeld 6-8 contactmomenten nodig met jou voor ze een product of dienst aanschaffen. Als iemand zich nu inschrijft op je nieuwsbrief, je verstuurt 1x per maand een relevante nieuwsbrief (en diegene leest ze ook), dan is de kans reëel dat diegene na een halfjaar tot een jaar daadwerkelijk actie onderneemt en contact met jou opneemt. Sidenote: het is reëeler dat iemand de helft van je nieuwsbrieven niet leest, en dus is het realistische om met een nieuwsbrief van 1x per maand, na één tot twee jaar concrete resultaten te zien.

Opvallen hoeft niet met knalkleuren en schreeuwerige buttons. Voeg witruimtes toe en gebruik beelden in eenzelfde kleurthema.

• Wees frequent en consistent in het versturen van de nieuwsbrief. Mensen vinden het prettig te weten waar ze aan toe zijn. (Je bent volgens de AVG overigens verplicht om je frequentie te vermelden. Laat je abonnees voorafgaand aan hun inschrijving weten hoe vaak ze de nieuwsbrief ontvangen.) Dat biedt structuur en houvast. Voor je lezers, en voor jezelf. Net zoals een magazine iedere maand op dezelfde datum verschijnt en een programma iedere week op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden.

• Nog een tip uit de media: gebruik een vast nieuwsbrief-template. Van De Wereld Draait Door tot de LINDA.; ieder magazine of televisieprogramma is opgebouwd volgens een vast format, met rubrieken erin. Dit biedt herkenbaarheid voor lezers en kijkers, én het maakt dat je als maker niet steeds opnieuw hoeft te beginnen. Het sjabloon, het raamwerk staat, alleen de inhoud hoef je nog toe te voegen.

Essencio Brands - waarom een bedrijfsnieuwsbrief wel werkt en tips voor goede nieuwsbrief voor je bedrijf eerlijke marketing

• Past je nieuwsbrief bij de look & feel van je bedrijf? Mensen krijgen dagelijks veel prikkels binnen via hun inbox. Zorg ervoor dat jouw nieuwsbrief opvalt, maar ook dat-ie genoeg rust geeft, zodat mensen de tijd voor je nemen. Opvallen hoeft niet met knalkleuren en schreeuwerige teksten en buttons. Je kunt ook een rustige nieuwsbrief maken (met genoeg witruimtes, beelden in eenzelfde kleurthema) en daarin enthousiaste teksten toevoegen om mensen aan te spreken.

Wanneer is een nieuwsbrief succesvol? Als jij je lezers weet te verrassen, te inspireren, te amuseren of te informeren. Kortom: als er vertrouwen ontstaat. Want vertrouwen is de basis voor groei – in betekenis én omzet.

• Maak een goede onderwerpregel: ‘Nieuwsbrief Oktober 2019’ zegt niets over de inhoud van je nieuwsbrief. Benoem minimaal het belangrijkste thema uit je nieuwsbrief, mogelijk in een prikkelende vraag (zoals: Het nut van een sterk merkverhaal) Of combineer een aantal onderwerpen met een (lees)teken ertussen, bijvoorbeeld: Een kijkje achter de schermen: de ontwikkeling van ons eigen Essencio-logo • Online en offline inspiratie voor branding

• ‘Maar ik héb het al zo druk met al die kanalen….’ Stop liever meer tijd in een goede nieuwsbrief, dan in nóg meer social media-posts. Als LinkedIn omvalt, heb je niets meer. Je abonnees blijven je abonnees. En: als je regelmatig content maakt (blogt/schrijft/posts/vlogt), dan kost het maken van een relevante nieuwsbrief niet veel tijd. In je nieuwsbrief plaats je de highlights van je allerbeste content. Is dat dubbelop? Nee hoor, want niet iedereen is op de momenten dat jij iets post online. Niet iedereen heeft jouw nieuwste content al gelezen. Én de kracht van herhaling werkt ook.

Verras je nieuwsbrieflezers! In onze prikkelrijke wereld is aandacht schaars geworden. Geeft iemand zijn of haar persoonlijke gegevens aan jou, omdat diegene geïnspireerd wil worden door jou? Zie dat als een cadeau! Dus wat geef jij je nieuwsbrieflezers, als dank voor hun kostbare tijd en aandacht, daarvoor terug? Dat kan een mooie download zijn of iets extra’s bij een bestelling of een aanvraag. Iets cadeau geven is daarnaast leuk om te doen. (Geef liever niet iets minder: probeer kortingen te vermijden, dat heeft een heel ander effect.)

Als je al regelmatig blogt/schrijft/posts/vlogt, dan kost het maken van een nieuwsbrief weinig tijd.

• Welke nieuwsbrief-software moet je gebruiken? Er zijn veel verschillende tools om je nieuwsbrieven in te maken en te versturen. Voor ons is op dit moment MailChimp het best werkbaar, vanwege brede design-mogelijkheden. Maar met tools als Autorespond en ActiveCampaign hebben we ook goede ervaringen qua techniek en mogelijkheden. Het is aan jou om te onderzoeken en ervaren welke tool het best werkbaar is voor jouw bedrijf.

• Communiceer je nieuwsbrief op al je kanalen: maak ‘m goed zichtbaar en vindbaar op je website, op social media, op een flyer of via andere kanalen die je inzet.

Zo ziet een relevante nieuwsbrief van een ondernemer eruit

Om wat beter beeld te krijgen bij hoe een relevante nieuwsbrief eruitziet, delen we graag een voorbeeld van Marjon Bohré, een ondernemer die het nut ervan inziet, en voor wie we in vorm en inhoud een bijdrage mochten leveren aan haar nieuwsbrief. Marjon heeft een waardevolle boodschap om te delen en weet anderen daarmee te inspireren en aan zich te verbinden. Waardoor ze top-of-mind blijft.

Marjon Bohré, organisatie-psycholoog en (executive) coach, verstuurt 2x per maand een nieuwsbrief over meer menselijkheid 

In haar nieuwsbrief deelt ze twee keer per maand over haar zoektocht naar meer menselijkheid. “Ik heb eigenlijk twee redenen voor mijn nieuwsbrief. De eerste en belangrijkste is dat ik mijn inhoudelijke boodschap wil delen. Mensen wil inspireren en activeren om zelf in hun omgeving aan de slag te gaan met meer menselijkheid. Mijn nieuwsbrief is dus een onderdeel van mijn missie.

De tweede reden is een fijne bijkomstigheid, dat is dat ik door deze te sturen top-of-mind ben bij mijn lezers. Ik kan niet met iedereen kopjes koffie drinken, daar is geen tijd voor en ik ben er trouwens ook niet zo goed in. Maar door mijn nieuwsbrief blijven mijn lezers op de hoogte van mijn ontwikkeling, mijn activiteiten en als er dan een vraag opkomt waar ik ze bij kan helpen, dan denken ze eerder aan mij als ze onlangs nog een interessant artikel van mij hebben gelezen in de nieuwsbrief. Mijn manier om mijn netwerk up-to-date te houden dus. Daarom reageer ik ook altijd terug als ik een bericht krijg naar aanleiding van mijn nieuwsbrief. Dat vind ik super leuk, een manier om in contact te zijn.”

Hier vind je een voorbeeld van haar nieuwsbrief..

Voorbeelden van onze Essencio-nieuwsbrieven

Practice what you preach… Wij ervaren zelf ook de kracht van nieuwsbrieven met waardevolle inhoud en aandacht voor design.

Vanuit Essencio hebben we twee nieuwsbrieven: één vanuit onze zakelijke dienstverlening Essencio Brands, en één rondom onze webshop Essencio.nl. Ze dragen direct bij aan onze omzet voor onze producten, aan vertrouwen met onze klanten (We horen heel vaak: ‘Dank weer voor jullie inspirerende nieuwsbrief!’) én ze zijn een stok achter de deur voor de creatie van onze content.

Hoe wij het zelf aanpakken? We starten onze nieuwsbrieven altijd met een thema. Verder bouwen we onze nieuwsbrieven op aan de hand van deze elementen:

  • We kiezen eerst een thema, zoals: ‘je missie als ondernemer’. Of: ‘hoe maak je tijd voor tijd?’
  • We schrijven een persoonlijke introductie en persoonlijke afsluiting (met persoonlijke foto van ons)
  • We plaatsen links naar onze laatste content (blogs)
  • We selecteren inspirerende en sfeervolle beelden die passen bij het thema, de content en ons merk
  • We delen producten of diensten die passen bij het thema (niet vanuit reclame, maar vanuit waarde en resultaat)
  • We voegen iets extra’s, iets verrassends toe: een mooie quote of – vanuit onze webshop – maandelijkse stijlvolle inspiratiedownloads
  • We bedanken al onze lezers iedere nieuwsbrief voor hun tijd en aandacht

Bekijk hier een voorbeeld van onze zakelijke nieuwsbrief rondom authentiek ondernemen, branding en contentmarketing.

Regelmatig geïnspireerd raken over authentiek ondernemen? Welkom bij onze goed gelezen nieuwsbrief! 🙂 Hier kun je je inschrijven. 


.

Professioneel aan de slag met een goede nieuwsbrief voor je bedrijf of organisatie?

E-mail blijft ontzettend relevant om in te zetten als ondernemer of organisatie. Mensen houden hun aandacht langer bij het lezen van een e-mail dan bij een post op social media. We zien een nieuwsbrief daarom als erg belangrijk onderdeel van je totale branding en marketing. De kracht van goede nieuwsbrieven, zit ‘m in de relevantie. Dat je aansluit bij de (informatie)behoeften van je potentiële klanten. Daarvoor is een zorgvuldig gekozen combinatie van teksten en beelden nodig. Wil je op een professionele manier met je nieuwsbrief aan de slag en dit samen met ons realiseren? We zijn dan eerst benieuwd naar je doel van je nieuwsbrief, je wensen voor de inhoud, en hoe het met je huidige branding staat. Een Business & Brandingsessie is een mooie start om te ontdekken of we hiervoor goed kunnen samenwerken.

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Mail me (Jiska) gerust, ik help je graag: jiska@essencio.nl.

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Essencio_Brands_branding businesscoaching wat moet je kiezen waar doe je goed aan als ondernemer in welke fase eerlijke marketing
Branding en strategie

Kies je voor businesscoaching of branding? Ontdek de verschillen

Je bent lekker bezig in je bedrijf. Je klanten zijn enthousiast over je werk en je bent goed in je vak. Maar …

Essencio_Brands_podcast We Wonder - Jiska Rook - merkstrateeg content marketing specialist over eerlijke marketing zorg ondernemers
Branding en strategie

Luistertip: podcast met Jiska over eerlijke marketing

Luister je mee? Lienke Scheurwater gaat met Essencio’s merkstrateeg en contentmarketingspecialist Jiska Rook in gesprek over eerlijke marketing voor missie gedreven …

Essencio_Brands_blog storytelling effect resultaten verbinding vertrouwen marketing branding kracht van verhalen vertellen
Branding en strategie

Storytelling in je marketing: de verbindende kracht van verhalen

Heerlijk… Met een goed boek wegkruipen op de bank. Je kind een zelfverzonnen verhaal vertellen. Of je laten raken door een …

Op deze website gebruiken we functionele cookies. Hier lees je ons privacybeleid.