Design Magazines Print

Magazine over MDT Onderwijs

Design Magazines Print
Essencio Brands portfolio MDT Onderwijs Magazine - TijdVoorActie - ontwerp redactie tijdschrift over maatschappelijke diensttijd impact jongeren voor docenten


Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een initiatief van de overheid, waarbij jongeren via maatschappelijke activiteiten vrijwillig van betekenis zijn voor de samenleving. Tijdens dit vrijwilligerswerk leren zij meer over anderen, zichzelf en hun talenten. Maatschappelijke diensttijd bereidt jongeren zo voor op een plek in de maatschappij, maar verrijkt ook het onderwijs. We maakten het MDT Onderwijs-magazine in opdracht van TijdVoorActie, om docenten de meerwaarde van MDT te laten ontdekken.

Het initiatief voor de ontwikkeling van het magazine ligt bij TijdVoorActie. Deze organisatie enthousiasmeert jongeren om zich in te zetten voor mensen in hun omgeving. Zodat er een beweging van jongeren ontstaat, die zelf initiatief neemt om het samenleven vorm te geven. Dat is precies waar ook MDT over gaat.

Vanuit deze gedeelde missie raakt TijdVoorActie in 2017 betrokken bij de totstandkoming van MDT voor het onderwijs, een nauwe samenwerking met de overheid. Het doel: maatschappelijke vorming een standaard keuze-onderdeel maken in het Nederlandse onderwijs. Nog steeds vervult TijdVoorActie een belangrijke rol in MDT-trajecten. Door jongeren te verbinden aan maatschappelijke organisaties waar zij hun MDT-traject kunnen uitvoeren, via lokale jongerennetwerken.

Essencio portfolio MDT Magazine Tijd voor actie 2

Een magazine met een doel

Om meer bekendheid te geven aan MDT op scholen, wil TijdVoorActie een inspirerend en informatief magazine maken voor docenten. Een toegankelijk blad waarin helder wordt wat de meerwaarde is van maatschappelijke diensttijd voor het onderwijs en hoe scholen er zelf mee aan de slag kunnen.

Sanne Dekkers, projectleider bij TijdVoorActie: “We merkten aan docenten dat zij behoefte hadden aan het delen van ervaringen en inspiratie om met MDT te starten op hun school. Ook misten de MDT-begeleiders iets tastbaars om mee te geven aan docenten, zodat de informatie langer blijft hangen. Met dit magazine kunnen we in beiden behoeften voorzien.” 

Het team van TijdVoorActie benadert ons, in eerste instantie met de vraag of wij de vormgeving van het magazine willen verzorgen. Zelf hebben zij al verschillende teksten uitgewerkt.

Van uitdagingen naar creatieve kansen

Gedurende de kennismaking en het vervolgcontact over het project, luisteren we en denken mee. Er komen al snel een aantal uitdagingen naar voren.

Visueel blijkt het bijvoorbeeld uitdagend dat MDT Onderwijs wel een logo heeft, maar geen eigen huisstijl met herkenbare kleuren, vormentaal en typografie. Inhoudelijk valt ons op dat er veel zaken zijn die extra uitleg en duiding vragen voor mensen die MDT nog niet kennen. Denk aan afkortingen en specifieke termen, maar ook aan de complexe samenwerkingsstructuur; er zijn veel partners betrokken bij MDT Onderwijs.

Naast de vormgeving vervullen we daarom ook een adviesrol. Zo raden we aan om voorin het magazine een artikel op te nemen met basisuitleg over MDT en de meerwaarde ervan voor jongeren, docenten en de samenleving. Dit artikel schrijven wij zelf, zodat we met de juiste afstand tot de informatie een inhoudelijk sterk artikel kunnen creëren. Ook lezen we mee in de bestaande teksten en geven we tips over het verbeteren van eenduidigheid en leesbaarheid. Qua opmaak kiezen we voor een kleurrijke en frisse stijl, waarin de kleurtinten en lijnen uit het logo van MDT terugkomen.

Essencio portfolio MDT Magazine Tijd voor actie 3

Werkzaamheden voor het magazine

Het wordt een veelzijdig project, waarbij vorm en inhoud mooi samenkomen. Onze rol in dit proces:

  • Inhoudelijk meedenken over concept en inhoud van magazine
  • Bladindeling bepalen
  • Ontwerp voor cover en stramien
  • Tekstschrijven van informatief hoofdartikel
  • (Eind)redactie en tekstcorrecties
  • Opmaak van alle pagina’s
  • Beeldredactie, advies over fotografie & selectie aanvullend stockbeeld
  • Advies in papierkeuze, drukklaar maken bestanden & drukwerkinkoop
  • Projectmanagement & planning

“Vanochtend pakten we het eerste doosje met MDT Onderwijs-magazines uit. Echt geweldig om het resultaat in handen te hebben na maanden gewerkt te hebben hieraan. Superblij mee, dankjulliewel!” – Marieke Joosten, communicatie-adviseur bij TijdVoorActie

Essencio portfolio MDT Magazine Tijd voor actie 2
TijdVoorActie MDT Onderwijs Magazine docenten

De impact van het magazine

Het MDT Onderwijs-magazine is een sprankelend en eigentijds geheel geworden. Het ontwerp voelt kleurrijk en fris, zonder tekort te doen aan de inspirerende en informatieve waarde. De inhoud is veelzijdig, met mooie praktijkverhalen van jongeren, informatie over maatschappelijke diensttijd, inspirerende interviews en praktische tips. Een toegankelijk magazine voor in de koffiekamer, dat via woorden en beelden zichtbaar maakt hoe MDT het onderwijs verrijkt.

“We hebben met elkaar een prachtig magazine kunnen neerzetten en dat is ook goed ontvangen! Ik krijg er enthousiaste reacties op en begeleiders vinden het fijn dit magazine mee te geven aan scholen. Docenten vragen zelfs exemplaren extra op om uit te delen aan andere docenten.” – Sanne Dekkers, projectleider MDT Onderwijs bij TijdVoorActie

Wil je ook anderen inspireren met een stijlvol magazine of boek? Ontdek hier meer over dienstverlening voor printproducten.

Essencio portfolio MDT Magazine Tijd voor actie 2
Essencio portfolio MDT Magazine Tijd voor actie 2

De reactie van TijdVoorActie op het eindresultaat

“Jullie zijn goed kritisch geweest om te komen tot het eindresultaat. Vragen stellen, steeds meer verduidelijken en concreet maken. Jullie kwamen met goede en creatieve ideeën.

We zijn heel tevreden met het resultaat! We hebben met elkaar een prachtig magazine kunnen neerzetten en dat is ook goed ontvangen! Ik krijg er enthousiaste reacties op en begeleiders vinden het fijn dit magazine mee te geven aan scholen. Docenten vragen zelfs exemplaren extra op om uit te delen aan andere docenten. De laatste lay-out-slag heeft voor ons ook echt het magazine neergezet zoals we graag wilden.”

Sanne Dekkers

Projectleider MDT Onderwijs bij TijdVoorActie

Ook interessant om te bekijken

EssencioBrands Portfolio Maryse Groenewegen (1) - passiebloem branding goud chic stijlvol luxe coachingspraktijk

Branding voor Maryse Groenewegen

Design Branding Content Websites
Essencio Brands Praktijk Arise 05 therapeut ondernemer beeldbank authentieke fotografie

Branding voor Praktijk Arise

Design Branding Content Websites
Essencio Brands Portfolio Astrid Kraag_11

Branding voor Astrid Kraag

Design Branding Content Websites
Essencio Brands portfolio branding We Wonder - kleurrijk professioneel zorgprofessionals businesscoaching

Branding voor We Wonder

Design Branding Content Websites

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Betekenisvol groeien vanuit de essentie van je bedrijf? Ontvang kennis en inspiratie om van jouw missie een sterk merk te maken. Ontdek de kracht van branding, print en contentmarketing. En lees praktische tips voor de groei van jouw bedrijf, op een authentieke manier.

Ja, ik ontvang graag jullie kennis en inspiratie per mail

Op deze website gebruiken we functionele cookies. Hier lees je ons privacybeleid.