‘Je hebt confrontaties nodig om je te ontwikkelen’

Regelmatig portretteren we een inspirerend persoon over ‘betekenisvol groeien’.
Deze keer: Ilonka Donker van Consultant-C

Thuis zullen ze haar net zo omschrijven als op het werk; Ilonka Donker is een enthousiaste, eerlijke, warme vrouw die niet graag stilzit. Ze werkt als teamleider op een middelbare school, is actief in de politiek en sinds januari gestart als ondernemer. Ze zet bewuste stappen om haar bedrijf Consultant-C verder te ontwikkelen. Zo starten we komend jaar een brandingtraject met haar. Ilonka wil als coach en consultant anderen meer werkplezier bieden. “Tegenwoordig lijkt het alsof alles maar leuk moet zijn. Maar daar word je karakter niet door gevormd.”

Wat is de essentie van wat je doet bij Consultant-C?
“Als coach en consultant wil ik mensen motiveren om weer blij te worden van hun werk óf inzicht bieden in wat beter bij hen past. Ik houd mensen een spiegel voor en maak zaken bespreekbaar die soms lastig zijn. Ben je op je werk een perfectionist en privé vooral een gezellige kletskous, dan kan het je verder helpen als je inziet dat je dat gezellige ook in je werk kunt toepassen, en het perfectionisme minder op de voorgrond laat komen. Ik help je in te zien wat je daarvoor nodig hebt.

Ik help mensen om nieuwe stappen in hun carrière te zetten. Om managers vanuit bezieling te laten leidinggeven. En ik help directies om cynische medewerkers weer in beweging te krijgen. Als coach, door mensen zelf tot conclusies te laten komen, en als consultant, in een adviserende rol.”

Hoe heb je de keuze gemaakt om voor jezelf te beginnen?
“Ik raakte geïnspireerd door een vriendin die ook coach is. En aan het begin van mijn teamleiderschap ben ik zelf heel goed gecoacht. Ik heb het geluk gehad om altijd onder een directie te werken die openstond voor groei. Daardoor werd ik gestimuleerd om me te ontwikkelen en heb ik ontdekt hoe belangrijk goed leiderschap is. Juist ook als je zelf leidinggevende bent. Dat triggerde me om een master verandermanagement en een coachopleiding te doen.

Ik sta nu echt nog aan het begin van mijn onderneming. En ik heb m’n baan als teamleider op een middelbare school nog steeds, puur omdat ik dat zo leuk vind. Ik ben op zoek naar de juiste balans tussen in loondienst zijn en voor mezelf werken. Ik weet nog niet hoe ik dat in een ideale situatie wil doen.”

“Ik merk dat er deuren opengaan, dat er mensen op m’n pad komen en dat mijn hulp goed wordt ontvangen. Daardoor heb ik het vertrouwen dat het gaat slagen.”

Hoe zouden anderen jou omschrijven?
“Als enthousiast, met humor, altijd in actie, eerlijk en warm. Ik denk dat ze thuis hetzelfde over mij zeggen als op mijn werk. Ik hou van authenticiteit. Anders hou je ook geen energie over, dan loop je leeg. Je moet iets doen wat écht bij je past. Mijn kracht is om moeilijk bespreekbare onderwerpen bespreekbaar te maken. Ik kan goed tot de kern komen.

Mijn valkuilen zijn dat ik heel veel ideeën heb, maar die lastig tot in detail kan uitwerken. Ik ben meer van de grote lijnen. Daar ga ik als zzp’er nog wel tegenaan lopen denk ik.”

Hoe houd je focus in je werk?
“Ik ben niet per se heel goed in focussen, haha. Zo kreeg ik tijdens mijn coachingsopleiding een keer de feedback: ‘Waarom lever jij niet?’. Ik stond toen even perplex. ‘Je begint altijd goed, hebt veel kwaliteit in huis, maar je maakt het niet af’, kreeg ik te horen. Die opmerking maakte mij bewust van mijn blinde vlek. Het is nu iedere keer de keuze om te zorgen voor een zorgvuldige afhechting van processen. En wat mij heel erg drijft, is mijn enthousiasme. Ik word enthousiast als mensen vooruitgang boeken.

Qua focus op Consultant-C: ik heb nu 1 dag onbetaald verlof waarop ik aan mijn eigen bedrijf werk. Uiteindelijk wil ik denk ik wel 1 of 2 dagen minder werken, maar die mogelijkheden ben ik aan het verkennen. Ik heb bewust dit jaar de tijd genomen om daar achter te komen. Ik merk al dat er deuren opengaan, dat er mensen op m’n pad komen en dat mijn hulp goed wordt ontvangen. Dat maakt dat ik er vertrouwen in heb dat het gaat slagen.”

“Tegenwoordig lijkt het alsof alles maar leuk moet zijn. Maar daar word je karakter niet door gevormd.”

Wanneer is je werk zinvol?
“Als mijn werk wat doet met mensen. Als het mensen laat nadenken. Als mensen gemotiveerd raken om nieuwe keuzes te maken. Ik haal ook veel voldoening uit het werken met tieners op school. En ik zit in de politiek. Ik ben acht jaar raadslid van de ChristenUnie in Harderwijk. Als volksvertegenwoordiger ben je ook een soort coach en consultant: je voert veel één-op-één-gesprekken met inwoners. Ik vind het heel waardevol om naar al die verschillende mensen te luisteren en ze proberen verder te helpen.

Tegenwoordig lijkt het alsof alles maar leuk moet zijn. Maar daar word je karakter niet door gevormd. Je hebt confrontaties nodig om jezelf te ontwikkelen. Gesprekken die schuren, waarin je gespiegeld wordt. Dat soort confronterende coachingsgesprekken zijn heel waardevol.”

Welke hobbels ervaar je als ondernemer?
“Ik merk dat veel zelfstandig ondernemers stress ervaren over financiën. Dat wil ik niet, maar ik ben er wel zoekende in. Ik moet nog leren dat ik geld mag vragen voor wat ik doe. En ik wil mijn tijd goed blijven bewaken. De werk-privébalans gaat me wel goed af, maar het zit hem meer in het inschatten van een planning voor nieuwe opdrachten. Hoeveel gesprekken bevat een goed coachingstraject? Of wat is een realistisch tijdspad voor een verandertraject?”

“Ik wil de tijd nemen voor de ontwikkeling van mijn bedrijf en me niet te veel opdringen.”

Hoe blijf je jezelf en je bedrijf ontwikkelen?
“Ik zit in een intervisiegroep met acht andere coaches. We houden elkaar scherp. En ik zoek in mijn netwerk naar mensen met wie ik kan sparren. Ik vind het ook belangrijk om up to date te blijven, bijvoorbeeld door vakbladen te lezen. En ik ga weer een opleiding volgen aan de VU in Amsterdam, tot executive coach.

Begin komend jaar begin ik bij Essencio met de branding voor mijn bedrijf. Ik heb het gevoel dat ik eerst een bepaalde marktwaarde moet creëren, voor ik mijn onderneming een gezicht geef. Ik wil de tijd nemen voor de ontwikkeling van mijn bedrijf en me niet te veel opdringen.”

Heb je een tip voor andere ondernemers?
“Vraag wél geld voor je eerste opdrachten. Ik vond het belangrijk om bij directeuren aan tafel te zitten, dus ik wilde dat kosteloos doen. Maar als het hen wel wat had gekost, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk meer eigenaarschap gevoeld, en niet zo makkelijk een afspraak met mij verzet, bijvoorbeeld. Tegen dat soort dingen moet je soms eerst aanlopen om het nut ervan te zien. Ik heb nu vier directeuren gecoacht, en bij allen hele positieve reacties ontvangen. Dus degene die zich nú aanmeldt, moet gaan betalen, haha.

De reden om voor jezelf te beginnen moet overigens geen geld zijn. Je moet vanuit bezieling ondernemen en vanuit jouw specialiteit iets weten toe te voegen. Ik vind vrijheid ook geen goed doel voor ondernemerschap. Als je zoekt naar vrijheid, dan betekent dat eigenlijk dat je geen prettige ervaring op de werkvloer hebt gehad. Terwijl je ook kunt werken aan vrijheid in je huidige baan.”

Waar haal jij je energie vandaan?
“Ik krijg energie van mensen die durven te dromen, van boeiende start-ups en van andere coaches. Ik houd erg van gezelligheid. Hoe meer mensen, hoe leuker ik het vind. Uit het onderwijs met jongeren haal ik ook veel voldoening. En het christelijk geloof is mijn basis. Dat uit zich in contact met mensen, enthousiasme en compassie. Maar het maakt ook dat ik de kracht ervaar om alle ballen hoog te houden.”

Regelmatig portretteren we een inspirerend persoon over ‘betekenisvol groeien’. Wil jij ook betekenisvol groeien met je bedrijf? Kijk dan of onze branding en marketing-aanpak iets voor je is.

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Essencio_Brands_branding businesscoaching wat moet je kiezen waar doe je goed aan als ondernemer in welke fase eerlijke marketing
Branding en strategie

Kies je voor businesscoaching of branding? Ontdek de verschillen

Je bent lekker bezig in je bedrijf. Je klanten zijn enthousiast over je werk en je bent goed in je vak. Maar …

Essencio_Brands_podcast We Wonder - Jiska Rook - merkstrateeg content marketing specialist over eerlijke marketing zorg ondernemers
Branding en strategie

Luistertip: podcast met Jiska over eerlijke marketing

Luister je mee? Lienke Scheurwater gaat met Essencio’s merkstrateeg en contentmarketingspecialist Jiska Rook in gesprek over eerlijke marketing voor missie gedreven …

Essencio_Brands_blog storytelling effect resultaten verbinding vertrouwen marketing branding kracht van verhalen vertellen
Branding en strategie

Storytelling in je marketing: de verbindende kracht van verhalen

Heerlijk… Met een goed boek wegkruipen op de bank. Je kind een zelfverzonnen verhaal vertellen. Of je laten raken door een …

Op deze website gebruiken we functionele cookies. Hier lees je ons privacybeleid.